Overslaan en naar de inhoud gaan
-

2024: Straatvinken legt bij verkeerstelling link met omgevingsgeluid

25/04/2024

Vanaf 25 april 2024 kunnen burgers in heel Vlaanderen zich inschrijven om op donderdag 16 mei tussen 17 en 18 uur het verkeer te tellen in hun straat. Tijdens deze zevende editie van Straatvinken wordt een link gelegd met De Oorzaak, het burgeronderzoek naar omgevingsgeluid. Al meer dan 80 gemeenten roepen hun bewoners op om deel te nemen aan Straatvinken.  

Het burgeronderzoek Straatvinken is een initiatief van de Ringland Academie, de UAntwerpen en HIVA – KU Leuven, en krijgt financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid. Het kent dit jaar zijn zevende editie. Opnieuw vinken burgers een uur lang in hun straat elke passerende voetganger, fietser, step, tram, bus, auto en bestel- en vrachtwagen af. Via de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer verzamelt het burgeronderzoek verhalen van bewoners over hoe ze hun straat dagelijks ervaren.

Aan de verkeerstelling in 2023 namen in heel Vlaanderen zo’n 2.700 burgers deel. In niet minder dan 2.101 straatsegmenten in 237 Vlaamse steden en gemeenten werd geteld. De leefbaarheidsbevraging is sinds 2020 al ingevuld door 8.600 burgers. 

Al meer dan 80 lokale besturen doen actief mee
Straatvinken vraagt de steden, gemeenten en districten hun inwoners op te roepen om mee te tellen. De telresultaten bieden immers waardevol materiaal voor hun mobiliteitsbeleid, de heraanleg van straten, wijkanalyses en adviesraden. Al meer dan 80 lokale besturen zegden hun medewerking toe. Andere gemeenten kunnen nog steeds inschrijven.

Geluidswaardering via De Oorzaak
Het verkeer en de impact daarvan op allerlei omgevingsfactoren staan hoog op de agenda. Dat blijkt ook uit het ontstaan van andere burgerwetenschapsprojecten zoals De Oorzaak. Bij dat onderzoek brengen burgers het omgevingsgeluid in hun straat en het effect op hun welzijn in kaart. Tijdens deze editie van de verkeerstelling kunnen straatvinkers via een app van De Oorzaak (te downloaden vanaf 29 april 2024 via de Appstore en Playstore) ook een korte geluidsopname maken van hun omgeving en via een beknopte vragenlijst hun ervaring daarmee doorgeven.

Straatvinken-coördinator Huib Huyse (HIVA – KU Leuven): ‘Door die data te linken aan de resultaten van de telling en de leefbaarheidsbevraging krijgen we een nog completer overzicht van de leefbaarheid in de deelnemende straten.’

Eén uurtje tellen op donderdag 16 mei 2024
Geïnteresseerde burgers in heel Vlaanderen kunnen zich vanaf vandaag registreren op straatvinken.be om mee te tellen in hun straat. Op donderdag 16 mei van 17 tot 18 uur vinken ze dan in hun straat op een telformulier elke verkeersbeweging af.

Ook leerlingen en leerkrachten kunnen het verkeer bij hun school in kaart brengen. Dat doen ze in de week van 13 mei bij de start of het einde van de schooldag. Straatvinken werkt daarvoor samen met Octopusplan, de organisatie die pleit voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes.

Analyse van alle resultaten
Wetenschappers van de UAntwerpen en HIVA – KU Leuven zorgen tegen het najaar voor een haarfijne analyse van alle resultaten.

Thomas Vanoutrive (UAntwerpen): ‘Doordat burgers jaar na jaar tellen en vertellen, kunnen we nagaan of er evolutie zit in hoe ze hun straat ervaren. We volgen ook op of we de noodzakelijke modal shift naar duurzaam verkeer realiseren. De doelstelling van de Vlaamse regering is immers dat het verkeer tegen 2030 voor 40% duurzaam moet zijn: te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. In de grootstedelijke vervoerregio’s (Antwerpen, Gent en de Vlaamse Rand rond Brussel) ligt die ambitie op 50%.’ 

Door die data te linken aan de resultaten van de telling en de leefbaarheidsbevraging krijgen we een nog completer overzicht van de leefbaarheid in de deelnemende straten.”
Huib Huyse - Straatvinken/KU Leuven
-