Op zondag 9 september 2018 was Straatvinken present op het 10 Stoetenfestival van Ringland. Bezoekers konden er de resultaten van de eerste editie van dit mobiliteitsonderzoek ontdekken en in gesprek gaan met onze experten.
Let’s modal shift
Straatvinken was aanwezig op het 10 Stoetenfestival van Ringland. Dat festival stond in het teken van de promotie van duurzame vervoerswijzen. De deelnemers kwamen in 10 stoeten naar het festivalterrein op Spoor Oost, telkens met een ander vervoermiddel (te voet, met de fiets, de auto, het openbaar vervoer enz.).
Interactieve website met de resultaten van Straatvinken 2018
Straatvinken presenteerde er de resultaten van het eerste telmoment van mei 2018 waarbij meer dan 1.600 burgers gedurende 1 uur in hun straat het verkeer telden. Op grote interactieve beeldschermen werd het webplatform met de resultaten voorgesteld. Bezoekers konden de details van elk telpunt bekijken en zelf aan de slag gaan met de meetresultaten. De website biedt ook de mogelijkheid filters toe te passen op alle meetpunten tegelijk. Zo kunnen de rustige of drukke straten gevisualiseerd worden, evenals de straten die beter of minder scoorden op het vlak van de modal split.
Straatvinken ontmoeten verkeersexperten
Onze experten van Straatvinken waren aanwezig om te tonen hoe het webplatform met de meetresultaten werkt, maar vooral ook om te luisteren naar de opmerkingen en verhalen van de deelnemers. Sommige tellers gaven aan dat het verkeer drukker is op andere momenten dan op het afgesproken telmoment (17-18 uur), of dat er op die dag andere redenen waren waarom het verkeer anders was, bijvoorbeeld door wegenwerken. Straatvinken kiest bewust voor één telmoment van één uur om zo de gegevens beter te kunnen vergelijken. Tegelijkertijd wordt voort ingezet op extra, langdurige metingen om zo te kunnen achterhalen of dat iets zegt over het verkeer op andere momenten.
Voorts konden nog enkele foutjes uit de gegevens worden gehaald, wanneer bijvoorbeeld een algoritme de tellocatie verkeerd geïnterpreteerd had.
De deelnemers aan Straatvinken 2018 kregen ook een individuele poster met hun telresultaten mee naar huis.
Behalve de deelnemers aan Straatvinken kwamen ook honderden andere bezoekers langs om kennis te maken met het project. Er was veel interesse om deel te nemen aan de tweede editie in 2019.
Uit de gesprekken met burgers bleek opnieuw dat burgers sterk begaan zijn met de gezondheid van het verkeer in hun straat. Het verkeer bepaalt immers mee de leefbaarheid van een straat. Dat versterkt de beslissing van Straatvinken om vanaf 2019 nog meer de nadruk te leggen op verkeersleefbaarheid. Burgers gaven ook aan dat niet enkel de hoeveelheid verkeer, maar ook bijvoorbeeld de snelheid van belang is. Die is moeilijker te meten, maar de wetenschappers zullen dergelijke aspecten verder meenemen.
Dit soort evenementen zijn uitermate nuttig voor de betrokken wetenschappers om in dialoog te gaan met de burgerwetenschappers over de maatschappelijke realiteit achter de teldata. Dit garandeert dat hun onderzoek relevant blijft en ingaat op pertinente maatschappelijke vragen. Burgerwetenschap is dan ook een must.