2021: Vierde editie telt 1/5e meer verkeersbewegingen
Naar schatting 4.000 à 4.500 burgers hebben op donderdag 20 mei 2021 deelgenomen aan de verkeerstelling Straatvinken, het burgerwetenschapsonderzoek van de Ringland Academie i.s.m. de Universiteit Antwerpen en HIVA – KU Leuven. Om 17 uur telden ze een uur lang het verkeer in vele straten in heel Vlaanderen. Online werden alvast zo’n 625.584 verkeersbewegingen geregistreerd, een vijfde meer dan bij de vorige editie. Tellers én niet-tellers worden ook uitgenodigd deel te nemen aan straat-O-sfeer, het tweede deel van het onderzoek dat peilt naar hun beleving van hun straat.
Hoeveel straatvinken precies geteld hebben, is nog niet definitief bekend. Vooraf hadden zich meer dan 5.700 burgers ingeschreven. Er kon in heel Vlaanderen geteld worden. Meer dan 140 lokale besturen hadden hun inwoners opgeroepen om mee te doen. Ook zo’n 25 Octopusscholen, die ijveren voor kindvriendelijke schoolomgevingen en duurzaam woon-schoolverkeer, lieten hun leerlingen bij het begin of het einde van de lesdag het verkeer tellen.
Met de online tel-tool waren ongeveer 2.100 tellers aan de slag. Maar er kon ook geteld worden met pen en papier. Op basis van de vorige edities schat het Straatvinken-team dat er zeker nog eens 2.000 deelnemers telden met pen en papier.
De deelnemers die online telden met de tool op www.straatvinken.be, vinkten op hun smartphone 625.584 verkeersbewegingen: voetgangers, fietsers, steps, auto’s, bestel- en vrachtwagens, trams en bussen enz. Dat is, met ongeveer evenveel online tellers, een vijfde meer dan bij de vorige editie.
‘Nu de pandemie stilaan bedwongen wordt, is het afwachten hoe de mobiliteit in Vlaanderen zal evolueren. Daarom is deze telling zo belangrijk’, zegt mobiliteitsdeskundige Thomas Vanoutrive, die Straatvinken ondersteunt vanuit de Universiteit Antwerpen. ‘Volgend jaar is het jaar van de waarheid. Dankzij de gegevens die we sinds 2018 verzamelen, kunnen we dan nagaan of we daadwerkelijk vooruitgang boeken in het duurzamer maken van het verkeer. Ook dit jaar hebben we weer een schat aan informatie verzameld. Nu kunnen we nagaan of de stijging van het aantal voetgangers, die we vorig jaar voornamelijk in de stadsrand hebben kunnen vaststellen, aanhoudt, of dat het om een eenmalige piek ging ten tijde van de eerste lockdown.’
Vervolgonderzoek: straat-O-sfeer
Deelnemers aan Straatvinken worden op zondag 23 mei ook uitgenodigd om via de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer verhalen over hun straat te delen en de leefbaarheid ervan te beoordelen aan de hand van 20 parameters. Thomas Vanoutrive: ‘We hopen dat iedereen die meedeed aan Straatvinken, ook buren warm maakt om de leefbaarheidsbevraging in te vullen. We willen in de straten zo veel mogelijk stemmen horen, om na te gaan waar mensen graag wonen, en waar we het best nadenken over verbeteringen.’
Vaste waarde
Volgens Huib Huyse, die vanuit HIVA – KU Leuven mee de leefbaarheidsbevraging begeleidt, is Straatvinken een vaste waarde aan het worden om te monitoren of we als samenleving erin slagen de stap te zetten naar duurzamere mobiliteit en meer leefbare straten. ‘Straatvinken is een uniek burgeronderzoek dat de vinger aan de pols houdt in onze straten, niet via complexe computersimulaties of intelligente camera’s, maar dankzij de burgerzin van de bewoners van duizenden straten in Vlaanderen. Een uur het verkeer vinken is voor veel deelnemers een nieuwe manier om naar hun eigen straat te kijken. Samen met de straat-O-sfeer-bevraging levert dat een rijk en gevarieerd beeld op van de leefbaarheid van onze straten, een fijnmazige barometer van en door burgers.’
De verwerking van de telresultaten gebeurt de volgende maanden door onderzoekers van de Universiteit Antwerpen. Voor de leefbaarheidsbevraging zijn dat HIVA – KU Leuven en het studiebureau Voices That Count. De conclusies worden bekendgemaakt in het najaar. De resultaten andere edities vind je hier.